Финансовият министър с остра критика към служебния кабинет Донев - отпуснал средствата въпреки

...
Финансовият министър с остра критика към служебния кабинет Донев - отпуснал средствата въпреки
Коментари Харесай

Последните пенсионерски добавки - върховен политически цинизъм и популизъм според Василев и Денков

Финансовият министър с остра рецензия към служебния кабинет " Донев "  - отпуснал средствата макар неналичието на бюджет и опасенията от дългова серпантина

Финансовият министър Асен Василев е определил последните великденски добавки за пенсионерите като максимален политически цинизъм . А министър председателят Денков - като цинизъм и популизъм. Това излиза наяве от стенограмата от държавното съвещание на 13 декември. Тогава Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателен трансфер по бюджета на държавното публично обезпечаване за 2023 година в размер на 72 000 000 лева

С финансовия запас ще се възстановят към този момент направени разноски за погашение на спомагателни суми към пенсиите за месец април, заяви държавната работа след въпросното съвещание.

От стенограмата се схваща, че прехвърлянето е изработен поради великденските добавки за пенсионерите, гласувани от служебния кабинет на Гълъб Донев, назначен от президента Румен Радев.

Социалната министърка Иванка Шалапатова е пояснила, че „ по отношение на Великденските празници през месец април 2023 година са изплатени спомагателни суми в размер на 70 лева на пенсионери, които получават пенсии без добавките и обезщетенията към нея в размер до линията на беднотия 504 лева, в това число “.

„ Тези суми са утвърдени с Решение № 269 на Министерския съвет от 6 април 2023 година, защото към този миг не са признати Законът за държавния бюджет на Република България за 2023 година и Законът за държавното публично обезпечаване, още веднъж за 2023 година В решението е планувано, че след приемането на тези закони следва да се одобрят средствата в размер на 72 млн. лева по реда на член 109, алинея 3 от Закона за обществените финанси по бюджета на ДОО за 2023 година по отношение на изплатените през месец април суми на пенсионерите.

С плана на разпореждане се предлага одобрение на спомагателния трансфер по бюджета на държавното публично обезпечаване за 2023 година в размер на 72 млн. лева Необходимите средства ще бъдат обезпечени посредством преструктуриране на разноски и/или прехвърлянията по централния бюджет за тази финансова година.

Припомням, че нашата политика е трайно нарастване на приходите от пенсии, ефикасна политика за деен живот , приехме преди минути проект в тази посока, и качество на обществената поддръжка през услуги и таргетирано подкрепяне на пенсионерите. В този смисъл тази процедура ще бъде прекъсната “, е споделила министър Шалапатова.

Тук обаче думата е взел финансовият министър Асен Василев : „ Искам единствено да напомня, че април месец служебният кабинет ни плашеше с 6,4% недостиг и дългова серпантина, а в това време без утвърден бюджет са похарчили 72 милиона за надбавки. По-голям политически цинизъм аз не виждам , защото това е еднократно, хората нямат трайни приходи от това нещо и това, отново споделих, е направено сега, в който цялата страна се плашеше, че ще влезем в дългова серпантина. С това спирам коментара си по предходния кабинет. “

А министър председателят Николай Денков е добавил от своя страна: „ Това е образец и за цинизъм, и за популизъм, уповавам се ние да не попадаме в тези категории, тъй като когато хората се лъжат, доверието към политиците естествено е ниско. “

За актуалните коледни празници пенсионерите не получиха добавките, които се трансфораха в традиция, изключително при ръководствата на Бойко Борисов. Обяснението на Асен Василев е, че по негово време пенсиите са се вдигнали сензитивно и вместо подаяния по празници се прави трайно нарастване, в това число и за идната 2024-а година.

„ Политиката, която ние следваме, е да има трайни нараствания на пенсиите. С 11% се подвигат пенсиите, заложени в бюджета за следващата година, което значи, че най-ниските пенсии, които сега са на 523 лв., ще получат 50 лв. всеки месец, а не 50 лв. еднократно в годината ", сподели Василев при започване на декември.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР